Anledningen var Barnehagedagen 2017 som ble feiret 14. mars i regi av Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Foreldreutvalget for barnehager (FUB).

Over hele landet hadde barnehager forberedt seg til å åpne dørene for foreldre, søsken, besteforeldre, ordførere og andre for å vise hvordan de leker.

Mange rapporterte om kreative arrangement som fotoutstilling, leke butikk med de voksne og servering av grønnsaksuppe og vafler for alle gjestene.

Plakat med leketips fra Kvæenerdalen
(Foto:FUB)

Leke sammen

I Kværnerdalen barnehage med 400 barn og 110 ansatte, var det enheten Generator og basen Rotor som først fikk besøk av ordføreren og lederne for de tre arrangørene.

På veggen i den lille, runde basen formet som en rotor, hang gode leketips som barna selv hadde diskutert og hengt opp.

- Det er best å leke sammen med noen, for da får man venner. Og det er lov å tulle for da ler man, mente barna på basen.

- Og det er barna som er flinkest til å leke. Voksne kan ikke det, mente en gutt på spørsmål fra ordføreren. – Vi voksne kan nok bli flinkere til å leke, mente hun.

Barnehagedagen 2017 Ordfører og arrangører i Kværnerdalen
(Foto: FUB)

Labanmonsteret kommer

Etter først å ha hatt navne- og rytmelek for gjestene, ledet av pedagogisk leder Hilde Oppdal, ble det diskusjon om hvilke leker som er morsomst:

- Gjemsel, sa en jente.

– ”Alle mine duer” og ”Haien kommer”, mente en gutt.

– Eller ”Labanmonsteret kommer” og ”Dinosauren kommer”. Jeg har sett en Dinosaurus Rex, men det var på museum, sa en tredje.

- Og hvor er det morsomst å leke, da, spurte Hilde?

- I puterommet! For der kan man bygge, leke familie og gjøre ting på verkstedet – som å tegne og perle, mente barna.

Alle i ringen var enige om at det er fint å lære av hverandre når man leker.

Ordfører Marianne Borgen
(Foto: FUB)

Leken har egenverdi

Ordfører Marianne Borgen understreket at leken er sentral i alt barn foretar seg, og at den har en egenverdi.

- Jeg er opptatt av at leken er det sentrale for barna, så kommer læringen etterpå som en følge av leken. Det skjer læring gjennom lek.

- Det ser vi gode eksempler på her i denne barnehagen, med egne rom for språk, forskning og sansing. De leker, men er samtidig fulle av nysgjerrighet, og derfor lærer de alltid noe når de leker, sier hun.

- Læringen ligger i alle elementene av leken, ikke minst i forhold til det sosiale: å få seg venner og å inkludere andre, sier Borgen.

FUB-leder og Oslos ordfører i hvileøvelse
(Foto: FUB)

Dans og bevegelse

Siste del av besøket var lagt til i gymsalen i Kvænerdalen. Her ble gjestene invitert med på ”Mini-røris” av 24 barn mellom tre og seks år fra basen Ild og pedagogisk leder Danka.

Sang, dans og bevegelse fikk fart i blodomløpet på både ordføreren, FUB-leder Marie Skinstad-Jansen, leder for Utdanningsforbundet Steffen Handal og AU-medlem i Fagforbundet, Britt Silseth.

Og etterpå var det avslapnings- og pusteøvelser på gulvet.

FUB-leder Marie Skinstad-Jansen i ringlek på Barnehagedagen 2017
(Foto: FUB)

Lek og vennskap

- Å leke er en forutsetning for vennskap og vennskap avhenger av leken. Både barna og foreldrene sier at det å få seg en venner er det aller viktigste i barnehagen, sier FUB-leder Marie Skinstad-Jansen.

Hun legger til at det derfor er helt nødvendig at alle barn inkluderes i lek med andre barn, og her har voksne er stort og viktig ansvar.

- Samtidig styrker leken vennskapsrelasjonene mellom barna og de voksne. Og i tillegg er leken viktig for læring, sier hun.

Barnehagedagen 2017 ble arrangert for 12. gang og over 2000 barnehager hadde bestilt materiell for å forebrede dagen med temaet lek.

Enhetsleder Anders Eide og pedagogisk leder Hilde Oppedal
(Foto: FUB)
Barnehagedagen 2017 Dans i gymsalen
(Foto: FUB)
Ordfører Marianne Borgen på språkrommet Kværnerdalen barnehage
(Foto: FUB)
Fruktservering på Barnehagedagen 2017
(Foto: FUB)
Barnehagedagen 2017
(Foto: FUB)
Barnehagedagen 2017 Dans i ring
(Foto: FUB)
Ordfører Marianne Borgen i sanglek
(Foto: FUB)