Professor Anne Greve fra OsloMet, som har skrevet artikkelen ”Hurra for alle nysgjerrigperer” for Barnehagedagen, svarer: 

- Det er jo nysgjerrighet som driver hele verden fremover og som gjør det spennende å stå opp hver dag, sier hun innledningsvis.

Også barnehagelærer Birgitte Fjørtoft er intervjuet i den ferske podcasten.

- Vi ansatte må finne nøkkelen inn til barnas magiske verden, og så må vi gå inn i den uten å ha alle mulige svar klare. Og vi må ha genuin og ekte interesse, alt annet blir avslørt av barna, sier hun.

Anne Greve og Birgitte Fjørtoft
(Foto: Utdanningsforbundet)

Gripe øyeblikket

Fjørtofts artikkel ”Den døde vepsens oppstandelse” beskriver hvordan barna begynner å undre seg over hva som har skjedd med en død veps de finner – og hvordan de voksne møter barnas spørsmål og forskertrang.

- Det er dessverre så mange situasjoner hver dag i barnehagen som vi må avvise fordi vi ikke har tid nok eller folk nok til å følge opp barnas nysgjerrighet. Det er hjerteskjærende, sier hun.

Både Greve og Fjørtoft er enige om at det også dreier seg om kunnskap og kompetanse hos de ansatte for å kunne å se, og gripe, slike undring-øyeblikk.

Plakat Barnehagedagen 2019

Lytt og lær!

FUBs Lou Cathrin Norreen og kommunikasjonsrådgiver Stig Brusegard fra Utdanningsforbundet stiller en rekke andre spørsmål til de to.

- Det ble en fin samtale med to svært dyktig og engasjerte fagpersoner. Her er mye nyttig å ta med seg både for foreldre og barnehageansatte til Barnehagedagen 12. mars, sier Norreen.

Hør podcasten her.

Les den tredje artikkelen "Små barn undring - en ressurs i hverdagen" skrevet for Barnehagedagen, av professor May Britt Drugli her.

Last ned de fine plakatene som finnes i 10 ulike varianter/språk her.