Har du et barn som tilhører en nasjonal minoritet?
Læreplanverket fastsetter målene for opplæringen for alle elever og lærlinger i norsk skole. Alle elever skal få utvikle egen identitet og kultur, noe som kommer til uttrykk i alle deler av læreplanverket. Dette gjelder også barn og unge fra nasjonale minoriteter. Nasjonale minoriteter i Norge er kvener/norskfinner, jøder, skogfinner, rom (sigøynere) og romanifolk/tatere.
Språket er personlig og identitetsdannende og nært knyttet til følelser. Morsmålet er viktig for opplevelse av egen identitet og mestring på mange områder. Et godt utviklet morsmål er en grunnleggende forutsetning for den videre språklige utviklingen, også når det gjelder skriftspråk og leseforståelse.
Rammeplanen for barnehagen fremhever det ansvaret og den betydning barnehagen har for barns språkutvikling. I skole gjelder særskilte bestemmelser knyttet til språkopplæring for elever med kvensk/norskfinsk bakgrunn (opplæringsloven).
For to av de nasjonale minoritetene, rom og romanifolket/tatere, er reising ofte en del av levesettet. Ved søknad om permisjon i forbindelse med reising gjelder bestemmelser i opplæringsloven.
Sjekk udir.no/nasjonale minoriteter for mer informasjon om hvordan opplæringsloven og læreplanverket ivaretar barn og unge fra nasjonale minoriteter
Ressursbank


