Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
PROGRAMLEIAR: Bilete av programleiar for inspirasjonsforedraget - Marianne Fehn frå FUB.

Inspirasjonsseminar til barnehagedagen

Kvart år arrangerer FUB Barnehagedagen i samarbeid med Utdanningsforbundet og Fagforbundet. 1. mars arrangera vi eit inspirasjonsseminar med utgangspunkt i årets tema, som er klima og miljø. Seminaret kan du sjå i opptak her.

NY PLAKAT: Bilde av plakaten for barnehagedagen 2021.

Barnehagedagen 2021 - her kan du laste ned nye plakater

Barnehagedagen 2021 går av stabelen 9. mars. Temaet er barnehagens arbeid med natur og miljø, under slagordet: «Små steg for kloden». Nå er plakater klare for nedlasting for barnehager over det ganske land. 

VELG RIKTIG: Bilde av barnehagegang. foto: colourbox

Ni tips du bør gå igjennom før du velger barnehage

1. mars er fristen for å søke barnehageplass i mange kommuner. Er du usikker på hvilken barnehage som passer best for ditt barn og familiens behov? Gå igjennom FUBs sjekkliste og gjør et tryggere valg.

FØRSTE SKOLEDAG: Bilde av Einar Olav Larsen på første skoledag i 1986.

- Overgangen fra barnehage til skole kan være avgjørende for hele skolegangen

FUB har overganger fra barnehage til skole som en av sine hjertesaker og ser verdien av å komme tidlig i gang med overgangsarbeidet. Her forteller FUB-leder Einar Olav Larsen om sine egne erfaringer med overganger. En fersk erfaring fra da han sendte sin eldste datter på skolen, og en fra da han selv som liten dongerikledd pjokk og begynte på skolen. 

NYSGJERRIGHET: Bilde av en ung gutt som etterforsker grønne blader.

Bærekraftig jordklode: Ligger det løsninger i det ufargede barneblikket?

Barnehagedagen 2021

Er det slik at vi, gjennom å tilrettelegge for bedre læringsmiljø og øke barns kompetanse, kan nå målet om en bærekraftig jordklode i fremtiden?, spør pedagogisk leder i Ilabekken barnehager, Ståle Skagen i sin fagartikkel til Barnehagedagen 2021. 

MØTTE FUB: Kunnskapsminister Guri Melby møtte FUB-ledelsen og sekretariatet digitalt torsdag ettermiddag.

Guri Melby: - Åpen for å få på plass klagerett

FUB møtte kunnskapsministeren

- Jeg er definitivt åpen for at det er en rettighet vi må få på plass, sa kunnskapsminister Guri Melby, da FUB lurte på hvorfor den nye loven om psykososialt miljø i barnehagen ikke har samme klageordning skolen. FUB ønsker muligheten for å melde forsømmelser til statsforvalteren.

RINGTE FUB: Bilde av hånd som holder en telefon. Totalt 96 ganger ringte foreldre til FUB for å be om råd.

Dette lurte barnehageforeldre på i 2020

Flere i kontakt med FUB enn året før

I 2020 mottok Foreldreutvalget for barnehager (FUB) totalt 234 henvendelser fra barnehageforeldre. Organisering av tillitsverv, samarbeidsproblemer med barnehagen, og betaling av barnehage under korona har dominert rådgivningene. 

JULEHILSEN: Einar Olav Larsen ønsker alle barn, foreldre og barnehageansatte god jul.

- Bruk julehøytida til kvalitetstid med barna

FUB-lederens julehilsen

Annerledesåret 2020 er på vei mot slutten og vi runder av med en litt dempet julefeiring som følge av pandemien. Selv om man blir færre enn vanlig rundt treet oppfordrer jeg familier til å utnytte julehøytida til kvalitetstid med barna; med god tid til å spille spill, lese og gå turer i naturen, skriver FUB-leder Einar Olav Larsen i sin julehilsen. 

MAUR?: Studenter ved USN campus Porsgrunn innen faget kunst, kultur og kreativitet på barnehagelærerutdanninga har fått kreativt utløp og har laget figurer av kvist og ståltråd.

Hvordan unngå moralisme og dommedagspedagogikk?

Barnehagedagen 2021

Barnehagen skal bidra til at barna forstår at dagens handlinger har konsekvenser for fremtiden. Dette er et etisk aspekt som må ses i sammenheng med hva slags barndom vi ønsker at barna skal ha. Skal barn leve i et fremtids- eller samtidsperspektiv? spør barnehagelærer og leder i Norsk Reggio Emilia nettverk, Mona Nicolaysen.  

MAT I BARNEHAGEN: Bildet viser et assortert utvalg av mat. Ost, makrell i tomat, smør og frukt.

Barnehagen er stengt - skal jeg betale for maten?

Udir svarer

FUB blir ofte kontaktet av foreldre som får beskjed om å betale for barnehagematen til tross for at barnehagen er midlertidig stengt. Har barnehagene egentlig anledning til dette?

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - EngelskSpråk Sami - Samisk